|
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*
|
Ekspres Reporteterów z punktu widzenia diagnosty |
Autor |
Wiadomość |
J Stępień
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2013 Posty: 649 Skąd: Bełchatów
Postawił 2 piw(a) |
Wysłany: 2015-10-01, 09:05
|
|
|
A ja używałem, używam i będę używał napisu KOREKTA DANYCH, bo to świadczy, że oryginał zaświadczenia był zmieniany, podobnie jak słowo FAKTURA KORYGUJĄCA, które jest bardzo ważne w fiskalizacji dokumentów płatności. Możecie się ze mną nie zgodzić, ale powinniśmy dążyć do tego, aby znalazło się na korygowanych dokumentach, bo wtedy jest sens korekty (zmiany treści, danych) w pierwotnym dokumencie, który zawsze będzie ORYGINAŁEM. |
|
|
|
 |
biker100
0000000

Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Cze 2013 Posty: 1881 Skąd: 74-czysta ;)
Piwa: 3/4 |
Wysłany: 2015-10-01, 09:14
|
|
|
J Stępień napisał/a: | powinniśmy dążyć | oczywiście, że powinniśmy dążyć, a nie postępować wbrew wzorom ponieważ tak nam się wydaje, że być powinno. Dążmy, zmieńmy, postępujmy - inaczej będzie to wbrew obowiązującemu prawu.
J Stępień napisał/a: | sens korekty (zmiany treści, danych) w pierwotnym dokumencie, który zawsze będzie ORYGINAŁEM. |
Poprawnie wystawiona faktura korygująca powinna zawierać:
-określenie “FAKTURA KORYGUJĄCA” lub “KOREKTA”,
-numer kolejny oraz datę jej wystawienia, |
|
|
|
 |
Rocka Rolla

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Wrz 2015 Posty: 1764 Skąd: zza płota
Piwa: 4/3 |
Wysłany: 2015-10-01, 11:05
|
|
|
J Stępień napisał/a: | który zawsze będzie ORYGINAŁEM. | - ale to nie dzieło sztuki, a jak nawet to w dziele swym twórca pędzlem chlaśnie po oryginale i zaś oryginał po korekcie wisi na ścianie.
Trza wiec to slowo wyrzucić i zastąpić może stronami, a na bank będzie łatwiej.
Poza tym ja bym nie przyrównywał dokumentów podlegających pod Urząd Skarbowy do zaświadczeń z badan podlegających innemu Dozorowi. Każde z nich rządzi się swoimi prawami. I tak w fakturze już po zatwierdzeniu mogą dokonać pewnych 'korekt' co prawda w niewielkim zakresie, ale jednak możliwość taka istnieje.
Natomiast korekta zaświadczenia=badania już po tak zwanym systemowym 'zatwierdź'/'akceptuj' niesie za sobą wszystko to co opisuje rozporządzenie, a więc kto, kiedy i co poprawiał, mieszał, korygował. Dobre programy zaiste umożliwiają wydruk tego wszystkiego i można se popodpinać pod ten ze skuchą pierwszy oryginalny oryginał zaświadczenia jak ktoś surowce wtórne zbiera.
Niestety, lecz oryginalny oryginał nadpisuje się korektami i już go ni ma, za to pozostają ślady i treści cóż to za diagnosta korekty poczyniał. Tym sposobem z oryginalnego oryginału tworzy się oryginalna replika. Po co to pieczętować różnymi stemplami, naprawdę nie wiem, jak wszystko w systemie zabetonowane na amen.
Życie – jak to mawiają. |
_________________ życie to niejebajka - życie to jebitwa
no woman, no cry - no hashish, no fly |
|
|
|
 |
jacdiag
Mod zza ściany ...

Piwa: 4/2 |
Wysłany: 2015-10-01, 12:41
|
|
|
jan65 napisał/a: | Nie spełniłeś jednak poniższego zapisu;
z zastrzeżeniem, że barwa znaków i miejsce umieszczenia znaków nie pogorszy czytelności zaświadczenia. |
celowo zastosowałem taki "znak firmowy" , żeby było wyraźnie widać działanie tegoż znaku na czytelność zaświadczenia, w stosunku do dwóch skromnych wyrazów "korekta danych" |
|
|
|
 |
jan65
OSDS -
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Maj 2013 Posty: 382 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 2015-10-01, 20:16
|
|
|
Już myślałem, że Cię (trochę) znam, a tu zonk ,,, |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|