OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH Strona Główna OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Członkostwo w stowarzyszeniu
Autor Wiadomość
Natasza 

Wysłany: 2013-12-21, 10:17   Członkostwo w stowarzyszeniu

Może wypadałoby uporządkować jeszcze co nieco w starym roku? Skoro u niektórych kolegów panuje niezdecydowanie do zasilenia szeregów stowarzyszenia, czy nie wskazane byłoby uregulowanie pewnych zapisów statutowych z zapisami z deklaracji członkowskiej? Cóż myślicie o tym , by wyszczególnione w deklaracji wpisowe -120 zł zrównać do wysokości 60zł? Byłoby to zgodne z poniższym zapisem statutowym :

22. Utrata członkostwa następuje na skutek:
a) pisemnej rezygnacji złożonej na ręce Zarządu,
b) wykluczenia przez Zarząd:
•z powodu łamania statutu i nieprzestrzegania uchwał władz Stowarzyszenia,
•z powodu notorycznego nie brania udziału w pracach Stowarzyszenia,
•z powodu nie płacenia składek za okres pół roku,
•na pisemny wniosek trzech członków Stowarzyszenia
c) utraty praw obywatelskich na mocy prawomocnego wyroku sądu,
d) śmierci członka oraz utraty osobowości prawnej przez osoby prawne.

Powyższa kwota zabezpieczałaby wywiązanie się członka stowarzyszenia z jego obowiązku płacenia składek i byłaby równoznaczna z opłaceniem przez niego składek przez okres pierwszego półrocza członkowstwa. Może to przełamie „pierwsze lody?

Jeszcze jedna informacja dla tych, którzy chcą zasilić grono stowarzyszenia jako członkowie wspierający. Zgodnie z zapisami statutowymi :

13. Członkiem wspierającym Stowarzyszenie może zostać osoba fizyczna i prawna deklarująca pomoc finansową, rzeczową lub merytoryczną w realizacji celów Stowarzyszenia.
14. Członkiem wspierającym staje się po złożeniu pisemnej deklaracji na podstawie uchwały Zarządu.

Cóż więc jeszcze stoi na przeszkodzie, by realizować w strukturach stowarzyszenia działalność na rzecz naszego środowiska?

ketiw38

Piwa: 15/4
Wysłany: 2013-12-21, 11:09   Re: Członkostwo w stowarzyszeniu

Natasza napisał/a:
Cóż myślicie o tym , by wyszczególnione w deklaracji wpisowe -120 zł zrównać do wysokości 60zł? Byłoby to zgodne z poniższym zapisem statutowym :

Nie zapominaj, że w związku z przyjęciem członka należy wykonać pewną pracę.
Te pieniądze nie są wpłacane jako "koszty manipulacyjne" tylko na poczet składek rocznych na cele statutowe.
Gdyby miało dojść do przyjmowania i po miesiącu skreślania wiesz czym Zarząd by się zajmował?

Natasza napisał/a:

Powyższa kwota zabezpieczałaby wywiązanie się członka stowarzyszenia z jego obowiązku płacenia składek i byłaby równoznaczna z opłaceniem przez niego składek przez okres pierwszego półrocza członkowstwa. Może to przełamie „pierwsze lody?

Dla chcącego wierz mi, że to nie jest straszna kwota 120 zł - zwłaszcza, że jak napisałem wcześniej w całości jest cedowana na "konto" członka - jako jego składki roczne.

Jak napisałeś może to też przybrać różne formy - wystarczy chcieć "przełamać pierwsze lody":
Natasza napisał/a:

Jeszcze jedna informacja dla tych, którzy chcą zasilić grono stowarzyszenia jako członkowie wspierający. Zgodnie z zapisami statutowymi :

13. Członkiem wspierającym Stowarzyszenie może zostać osoba fizyczna i prawna deklarująca pomoc finansową, rzeczową lub merytoryczną w realizacji celów Stowarzyszenia.
14. Członkiem wspierającym staje się po złożeniu pisemnej deklaracji na podstawie uchwały Zarządu.

Cóż więc jeszcze stoi na przeszkodzie, by realizować w strukturach stowarzyszenia działalność na rzecz naszego środowiska?

Niestety w obecnej chwili członek otrzymuje tyle samo co członek wspierający - no może jeszcze przekonanie, że ma kolegów na których może liczyć :idea:

Natasza 

Wysłany: 2013-12-21, 12:16   Re: Członkostwo w stowarzyszeniu

ketiw38 napisał/a:
Nie zapominaj, że w związku z przyjęciem członka należy wykonać pewną pracę.
Te pieniądze nie są wpłacane jako "koszty manipulacyjne" tylko na poczet składek rocznych na cele statutowe.

Nie zapominam. Sugeruję jedynie , że obniżenie wysokości pierwszej wpłaty (wpisowego) mogłoby zostać obniżone do połowy wysokości, co byłoby równoznaczne z opłaceniem składek za rok półroczny. Dodaj przy tym jeszcze, że przy sugerowanej wpłacie 60 zł. należałoby wyprostować zapis poniższy statutowy:

z powodu nie płacenia składek za okres pół roku,

na proponowany zapis :

z powodu nie płacenia składek za okres trzech miesięcy,

ketiw38 napisał/a:
Dla chcącego wierz mi, że to nie jest straszna kwota 120 zł - zwłaszcza, że jak napisałem wcześniej w całości jest cedowana na "konto" członka - jako jego składki roczne.

Zgadzam się z tym, ale... Mówimy o "przełamaniu lodów" oraz sugerowaniu przez niektórych kolegów diagnostów wysokości składki . Zauważ, że w powyższy sposób stowarzyszenie byłoby zabezpieczone całkowicie w pierwszym półrocznym okresie, a dodatkowa zmiana skróciłaby ewentualny proceder nieopłacania składek przez nierzetelnych członków stowarzyszenia.

ketiw38 napisał/a:
Niestety w obecnej chwili członek otrzymuje tyle samo co członek wspierający - no może jeszcze przekonanie, że ma kolegów na których może liczyć

O czymś jednak nie zapominasz ? Zauważ co mówi poniższy zapis statutowy:

14. Członkiem wspierającym staje się po złożeniu pisemnej deklaracji na podstawie uchwały
Zarządu

Zgodnie z powyższym to Zarząd decyduje, czy dana osoba może stać się członkiem wspierającym, czy też nie. Członkiem takim nie może zostać jednak każdy. Czyż nie tak? Dlaczego nie rozważyć powyższego?

DARIO64 
Najlepsiejszy kolega neopierzonego

Piwa: 18/1
Wysłany: 2013-12-21, 12:47   

Natasza napisał/a:
za rok półroczny

Co to za twór? Chyba miało być za" okres" ?
Postaw piwo autorowi tego posta

ketiw38

Wysłany: 2013-12-21, 12:55   

Wojtuś - proszę zrób rozeznanie w znanych Ci stowarzyszeniach ile wynosi składka.
Mam nadzieję, że wtedy otworzą Ci się oczy.
Ja to sprawdziłem - wszyscy się śmieją z wysokości składki.
Weź, jeszcze jedno pod uwagę.
Najczęściej te stowarzyszenia działają lokalnie :oops:
Więc proszę cię przestań ciągnąć temat składek. Taka była wola członków .

Jak chcesz przedstawię proste wyliczenie:
Dobre - i tanie biuro rachunkowe (wystawiające fakturę za swoje usługi)
miesięczny koszt 250 zł.
Listy wysłane miesięcznie np z zawiadomieniem członków (weźmy tą przykładową liczbę 30)
koszt listu 5,7 złx30= 171
teraz podliczmy
250*12= 3000 zł
raz na kwartał (w roku) 4*171= 684 zł
działalność ..........................
Suma .................

Proponuję składkę na poziomie 1 zł miesięcznie :roll:
To na samo istnienie (bez działalności) potrzeba 3684 wpłacających - nie mylić z członkami.
To ja podziękuję.

Natasza 

Wysłany: 2013-12-21, 14:06   

DARIO64 napisał/a:
Natasza napisał/a:
za rok półroczny

Co to za twór? Chyba miało być za" okres" ?

Za późno było na poprawkę.
Oczywiście "za okres półroczny".

[ Dodano: 2013-12-21, 14:23 ]
ketiw38 napisał/a:
Wojtuś - proszę zrób rozeznanie w znanych Ci stowarzyszeniach ile wynosi składka.
Mam nadzieję, że wtedy otworzą Ci się oczy.

Waldek ja nie mówię nic o obniżeniu składki, którą uważam osobiście za "małą", lecz o pierwszej wpłacie, a to już jest istotna różnica. Podkreśliłem tylko, że pierwsza wpłata powinna obejmować swą wielkością okres półroczny i nic poza tym. Zwróć uwagę również na sugestię, skreślania członków stowarzyszenia po trzymiesięcznym niepłaceniu składek, a nie jak jest to zawarte w zapisie statutowym pół roku.

ketiw38

Wysłany: 2013-12-21, 15:13   

No to odpowiem inaczej - zawsze wnoszący o członkostwo może napisać:
Jestem w ciężkiej sytuacji rodzinnej lub wnoszę o rozbicie "wpisowego" na dwie raty.
Cały czas szukasz problemu tam, gdzie go nie ma :shock:

biker100 
0000000

Piwa: 3/4
Wysłany: 2013-12-21, 17:33   

Natasza napisał/a:

"...Złudzenie, że rozumiemy przeszłość, rozbudza w nas nadmierną wiarę w umiejętność przewidywania przyszłości..." Daniel Kahneman "Pułapki myślenia"
Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub jakąkolwiek inną. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach etc.

Natasza 

Wysłany: 2013-12-22, 10:23   

ketiw38 napisał/a:
Jak chcesz przedstawię proste wyliczenie:

Dobrze, że przytoczyłeś powyższe (i to znacznie okrojone) wyliczenia. Mogą uświadomić co niektórym z jakimi stałymi kosztami boryka się stowarzyszenie. Doskonale wiesz, że temat rozliczeń jest dla mnie jasny i zrozumiały. Zastanówmy się jednak jakie odniesienie do moich wypowiedzi ma powyższa Twoja argumentacja? Zauważ, że poruszyłem w swoich wypowiedziach kwestie związane wyłącznie z członkostwem, a nie z analizą finansową stowarzyszenia. Czy można mi zarzucić, to że między innymi odniosłem się do zapisów statutowych? Czy tak naprawdę uważasz, że :

ketiw38 napisał/a:
Cały czas szukasz problemu tam, gdzie go nie ma

Nie szukam problemu, gdzie go nie ma. Uważam, że jako potencjalny, przyszły członek stowarzyszenia mam jednak prawo do własnych spostrzeżeń związanych z członkostwem i to nie tyko ja sam, lecz wielu innych rozważających przynależność do stowarzyszenia. W odniesieniu do poniższego

ketiw38 napisał/a:
Proponuję składkę na poziomie 1 zł miesięcznie

podkreślam, że w żadnej mojej powyższej wypowiedzi nie ma mowy o sugerowaniu obniżenia składki członkowskiej! Proszę nie „wkładaj mi do ust”, tego czego nie wypowiedziałem. W wypowiedziach moich jest wyłącznie mowa o wysokości tylko i wyłącznie pierwszej wpłaty, a to już zasadnicza różnica. Sugeruję również, to do czego w żaden sposób się nie odniosłeś, że należałoby moim skromnym zdaniem zmienić zapis o utracie członkostwa z powodu nie płacenia składek z okresu półrocznego na trzymiesięczny. Proszę odpowiedz, co straci na tym stowarzyszenie? Według mnie zupełnie nic. Podejdźmy może do tematu członkostwa z nieco innej strony. Ze strony poniższego zapisu statutowego :

31. Do kompetencji Walnego Zebrania należą:
g) uchwalanie wysokości składek członkowskich oraz wszystkich innych świadczeń na rzecz Stowarzyszenia,

Zgodnie z powyższym zapisem potencjalny przyszły członek stowarzyszenia w kwestii związanej z wysokością składek i innych świadczeń może liczyć po złożeniu formalnego wniosku na ewentualne podjęcie stosownej uchwały przez Walne Zebrania Członków w sprawie zmian w procedurach przyjęcia nowych członków do grona stowarzyszenia, obligującej zarazem Zarząd do jej wykonania. Czyż nie tak? Skoro tak, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko wstrzymać się od wypowiedzi na temat członkostwa tutaj na forum i zwrócić z oficjalnym pismem za pośrednictwem Zarządu do Walnego Zebrania Członków OSDS-u w kwestii rozważenia zmian w uregulowaniach statutowych, dotyczących przyjęcia w poczet stowarzyszenia.

ketiw38

Wysłany: 2013-12-22, 13:34   

Natasza napisał/a:
Ze strony poniższego zapisu statutowego :

31. Do kompetencji Walnego Zebrania należą:
g) uchwalanie wysokości składek członkowskich oraz wszystkich innych świadczeń na rzecz Stowarzyszenia,

Zgodnie z powyższym zapisem potencjalny przyszły członek stowarzyszenia w kwestii związanej z wysokością składek i innych świadczeń może liczyć po złożeniu formalnego wniosku na ewentualne podjęcie stosownej uchwały przez Walne Zebrania Członków w sprawie zmian w procedurach przyjęcia nowych członków do grona stowarzyszenia, obligującej zarazem Zarząd do jej wykonania. Czyż nie tak? Skoro tak, ....

Skoro nie. :oops:
Potencjalny przyszły członek nie może złożyć formalnego wniosku na zebraniu, bo nie jest członkiem. Może pisać do zarządu (przynajmniej mi się tak wydaje) wnioski o zmianę składek, lecz prawdopodobnie dostanie odpowiedź, że to walne uchwala wysokość i nie jest to zależne od zarządu.

Według mojego rozumowania, może zwracać się z wnioskiem o rozważenie tej kwestii, ale dalej będę upierał się przy stanowisku, że to nie pieniądze są przyczyną - poczytaj w internecie zobaczysz jaki to zły jest Prezes - nikt nie odnosi się do tego co zrobił.
Jak poczytasz znajdziesz, że jest złym Prezesem bo:
- był żołnierzem zawodowym
- mieszka z żoną
itd
To są te właściwe argumenty.

Może przyjdą takie czasy, że 1 zł miesięcznie wystarczy:
wyobraź sobie sytuację:
10 000 członków x 1 zł = 10 000 zł
10 000 zł razy 12 miesięcy = 120 000 zł

Co ty na taki budżet stowarzyszenia :?:

Osobiście poznając to środowisko, nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić :oops:

DARIO64 
Najlepsiejszy kolega neopierzonego

Piwa: 18/1
Wysłany: 2013-12-22, 19:18   

Natasza napisał/a:
należałoby moim skromnym zdaniem zmienić zapis o utracie członkostwa z powodu nie płacenia składek z okresu półrocznego na trzymiesięczny.

I tu skutek może być odwrotny do przewidywanego . Opóźnienie w płaceniu składek może wynikać z różnych powodów losowych np. choroby. Kasa jest ważna ale nie najważniejsza,skrócenie do 3 miesięcy może sprawić takie wrażenie.
I dla wyjaśnienia ,po 6 miesiącach niepłacenia składek wysyłane było przypomnienie a nie skreślenie.
Myślę że te 6 miesięcy ma odniesienie w innych przepisach, albo wracasz do pracy albo np.renta .

[ Dodano: 2013-12-22, 19:27 ]
Natasza napisał/a:
Mogą uświadomić co niektórym z jakimi stałymi kosztami boryka się stowarzyszenie.

Tłumacząc z polskiego na nasze ,są to koszty bycia o działalności nie wspomnę.
Odnosząc się do propozycji Daniela , zadam pytanie :Kto ma ponosić koszty działania stowarzyszenia , członkowie założyciele dla których składka wyniesie minimum 200zł ?

Natasza 

Wysłany: 2013-12-23, 15:57   

DARIO64 napisał/a:
I tu skutek może być odwrotny do przewidywanego .

Może i masz rację. Nie mam zamiaru dalej "ciągnąć" tematu składek.

daniel5391 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-12-24, 00:08   

Ja uważam, że Natasza, w swej argumentacji ma bardzo dużo racji, jednak Ty ketiw38, ciągle wydajesz się być nieugięty w tej kwestii.
Wydaje mi się, że do SDS-u ludzie wpłacali kasę "lekką ręką" ale gdy się przekonali, że były to pieniądze "wyrzucone w błoto" do sprawy przynależności do innych organizacji podchodzą z dużo większą rozwagą!

Natasza 

Wysłany: 2013-12-24, 09:12   

daniel5391 napisał/a:
do sprawy przynależności do innych organizacji podchodzą z dużo większą rozwagą!

Danielu! Czas świąteczny - czas pokory, niech zamilkną wszelkie spory. Nie rozwijajmy tego tematu przed samymi świętami.

ketiw38

Wysłany: 2013-12-24, 14:43   

daniel5391 napisał/a:
Wydaje mi się, że do SDS-u ludzie wpłacali kasę "lekką ręką" ale gdy się przekonali, że były to pieniądze "wyrzucone w błoto" do sprawy przynależności do innych organizacji podchodzą z dużo większą rozwagą!

Cały czas zbieram pokłosie tego "Pana" - nie dość tego - przykleił się jak rzep psiego ogona.

Jednakże cieszę się z faktu, że ludzie zaczynają rozróżniać te dwie organizacje - choć różniące się tylko, a może aż jedną literką. A wydaje mi się, że jest to jakiś klucz do sukcesu.

Mam też nadzieję, że diagności zrozumieją, że sami sobie damy najwięcej.

Odpowiedz do tematu