To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*

Media - Mała tablica rejestracyjna

Mecher - 2018-10-27, 11:57

slawek78 napisał/a:
Jak tak czytam to mam wrażenie że dla różnych części Polski są różne przepisy prawa.

Raczej interpretacje prawa są różne. Prawo niby to samo (małe tablice można odebrać w całym kraju), ale juz komu, dlaczego, niekoniecznie wszędzie tak samo.

Dali rozporządzenie -koło z wbitym gwożdziem, z którego powoli schodziło powietrze i został teraz kapeć.
A z pustego to i Salomon nie naleje,

wiesu - 2018-10-27, 15:49

Zapis prawny dotyczący zmniejszonych tablic jest podobnie skonstruowany ja ten dotyczący tablicy dwurzędowej - z przodu pojazdu samochodowego wolno stosować tylko tablicę jednorzędową. I tu nikt nie ma problemu z interpretacją prawa, może tylko funkcjonariusze, bo nie wiedzą i użytkownicy gdy słyszą, że z tyłu pojazdu mają miejsce do którego pasuje tylko tablica podłużna i dlatego przełożenie tablicy sprawy nie załatwia. Jadą z pianą na inną stację i jeszcze w tym samym dniu dostają pozytywny wynik. No przecież właściwej tablicy w tym samym dniu i to po 16 za żadne skarby nie załatwią więc jak widać nawet w obrębie jednego miasta są różne interpretacje :) .

Nie napisano wprost:
zabrania się stosowania tablic zmniejszonych w pojazdach ze standardowymi miejscami na TR, tyko w skrócie napisano
TR dzielą się na:
pkt 1. tablice standardowe przeznaczone są są dla pojazdów...,
pkt 2. zmniejszone przeznaczone są dla pojazdów ze zmniejszonym miejscem.
Okazuje się, że zapisy kodeksowe to tak samo jak mediamarkt.
Według mnie załatwia sprawę usterka 0.1i. To że odwołuje się do załącznika w którym opisano wymiary miejsca standardowego - no cóż nie pierwszy i nie ostatni babol. W uwagach jest dość miejsca na rozpisanie się o tym co ma się na myśli.
Jeśli się nie mylę to proponowana nowa tabela usterek ten punkt ma niezmieniony, ale w nowym załączniku powinna przecież pojawić się również informacja o zmniejszonych polach numerowych i wówczas będzie pełna kompatybilność tabeli usterek z załącznikami.

blakop - 2018-10-27, 20:10

Czyli przepis "w mieście wolno jechać maksymalnie 50 km/h" nie wystarczy?
Dla polaczków trzeba jeszcze napisać, że nie wolno jechać 60km/h. Nie wolno też 70km/h i tak dalej...

Normalnie wypisz wymaluj pasuje tu skecz z Monty Pythona opisujący zasadę użycia świętego granatu ręcznego:

"I Pan powiedział: Wpierw wyjąć musisz świętą zawleczkę, potem masz zliczyć do trzech, nie mniej, nie więcej. Trzy ma być liczbą, do której liczyć masz i liczbą tą ma być trzy. Do czterech nie wolno ci liczyć, ani do dwóch. Masz tylko policzyć do trzech. Pięć jest wykluczone. Gdy liczba trzy jako trzecia w kolejności osiągnięta zostanie, wówczas rzucić masz Święty Granat Ręczny z Antiochii w kierunku wroga, co naigrawał się z ciebie w polu widzenia twego, a wówczas on kitę odwali. Amen."
Księga Uzbrojenia, rozdział II, wersety 9-21

Rozumiem, że tak widzielibyście sposób na pisanie przepisów? :)

Aha - źródło:
https://www.youtube.com/watch?v=RRTHl_S9nJs

PS Niektórzy członkowie tej grupy jeszcze żyją - można ich poprosić na doradców do RCL - jak myślicie?

Grzegorz Łódź - 2018-10-28, 10:01

Widzisz,gdyby wszyscy tak interpretowali przepisy jak Ty to by nie było tyle wyroków sądowych....
Według mnie przepis powinien być tak napisany,żeby nie było możliwości (już w zarodku) jego "naginanie" (i to niby zgodnie z prawem).
Zauważ- to samo prawo o jak różne wyroki- pierwszy,drugi ten sam wyrok, a trzeci już nagle inny wyrok ( przecież przepis się nie zmienił)....
Różne orzecznictwa jakże odmienne w tej samej sprawie....
Wiem,powiecie że nie da się tak napisać przepisu bo zawsze się ktoś znajdzie.
Mnie chodzi o to ,żeby na samym początku zminimalizować ryzyko "naginania" do minimum, a nie zostawiać wachlarz dowolności i spychać potem odpowiedzialność na niższych bo sam ustawodawca nie wie co tak naprawdę było jego intencją...

[ Dodano: 2018-10-28, 10:19 ]
Jak to tłumaczy ministerstwo.....
Jak montować?

– Przepisy rozporządzenia obligują właściciela pojazdu do umieszczania tablic na pojeździe w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych. Rozporządzenie to jednak nigdy nie regulowało i obecnie również nie reguluje sposobu montowania tablic rejestracyjnych. Możliwe są różne sposoby montażu tablic np. ramki do montażu tablicy, taśmy montażowe czy też wkręty, nity itp. – wytłumaczył Huptyś.

Przedstawiciel ministerstwa jako "nieuzasadnione" określił obawy dotyczące przykręcania tablic rejestracyjnych do np. górnych otworów. – Taki sposób montażu nie jest zabroniony i jest obecnie również stosowany - stwierdził.

A reakcja policji? – W opinii Ministerstwa Infrastruktury nie ma podstaw, aby organy kontroli ruchu drogowego mogły kwestionować tablice rejestracyjne wydane przez organ rejestrujący zgodnie z obowiązującymi przepisami – skwitował rzecznik resortu.
http://auto.dziennik.pl/a...sa-japonia.html

Można tą niedoróbkę obejść to i każdą inną ...

blakop - 2018-10-28, 11:49

Ten artykuł jest bez sensu! O czy on mówi? Że śrubki nie pasują? No nie pasują.
Ale już wymyślania kierowców, że jak śrubki nie pasują, to policja na pewno się będzie tego czepiać, że tablica tylko na górny rząd jest przykręcona to bzdury jakich mało i szukanie dziury w całym!!!

Przepis jest precyzyjny jak mało który, ale w polandii specjalizują się w rozbijaniu gówna na atomy w każdym miejscu i niestety wpisujesz się w ten obraz Grzegorzu...

Grzegorz Łódź - 2018-10-28, 12:42

blakop napisał/a:
Przepis jest precyzyjny jak mało który, ale w polandii specjalizują się w rozbijaniu gówna na atomy w każdym miejscu i niestety wpisujesz się w ten obraz Grzegorzu...

I ja szukam przepisów,które nie pozwolą na powstawanie atomów....
Skoro sam człowiek z ministerstwa mówi:" Rozporządzenie to jednak nigdy nie regulowało i obecnie również nie reguluje sposobu montowania tablic rejestracyjnych. Możliwe są różne sposoby montażu tablic np. ramki do montażu tablicy, taśmy montażowe czy też wkręty, nity itp. – wytłumaczył Huptyś. "
To z góry założona jest dowolność interpretacji....
Ja przewiduję,że takich spraw będzie wiele i jestem przekonany, że po takim N będzie dużo odwołań. I myślisz, że wszystkie wyroki będą jednoznaczne i zgodne,że N jak najbardziej się należało?
Ja takim optymistom nie jestem. Obym się mylił...
Mocnych argumentów do obrony N jak do tej pory nie znalazłem.

blakop - 2018-10-28, 12:59

No bo nie ma przepisów określających sposób montażu tablicy!! Ale co to ma do ich wymiaru?? I miejsca umieszczania?
To poszukaj mi Grzegorz, który przepis zabrania mi założenia na samochód tablicy motorowerowej?

Grzegorz Łódź - 2018-10-28, 13:14

I kto tu rozbija...
Wracamy do punktu wyjścia
"§ 27. 1. Tablice rejestracyjne ze względu na rozmiary dzielą się na:
1) samochodowe:
a) jednorzędowe i dwurzędowe – do oznaczania wszystkich rodzajów pojazdów, z wyjątkiem motocykli, ciągników
rolniczych, motorowerów i pojazdów rodzaju „samochodowy inny” (kategorii L6e i L7e),
b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych,
pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy
inny

2) motocyklowe (dwurzędowe) – do oznaczania motocykli, ciągników rolniczych oraz pojazdów rodzaju „samochodowy inny” (kategorii L6e i L7e);
3) motorowerowe (dwurzędowe) – do oznaczania motorowerów.

Zły przykład-już z mocy ustawy do obronienia- definicje....

A w omawianym przypadku sprawa dotyczy tablicy samochodowej.
"Jest założona TR samochodowa? Jest. Więc co się Pan czepiasz. W sądzie zobaczymy kto ma rację.. i ja tego Panu nie odpuszczę za N..."

blakop - 2018-10-28, 13:32

Przy motorowerów jest napisane, że do motorowerów, ale nie jest napisane, że zabrania się je umieszczać gdzie indziej i nie ma dopisku tylko i wyłącznie.

STARAM SIĘ ROZUMOWAĆ JAK TY.

Nie wiem jakie można mieć wątpliwości po przeczytaniu zdania:
jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjne

Gdzie tu jest miejsce na interpretacje? I jakie? :shock:

Grzegorz Łódź - 2018-10-28, 13:47

blakop napisał/a:
Gdzie tu jest miejsce na interpretacje?

Oby wszystkie sądy miały takie stanowisko czego życzę wszystkim diagnostom.
Ja co miałem do powiedzenia powiedziałem.
Dziękuję za uwagę.

cezary - 2018-10-28, 14:51

blakop, tyle pisaniny, a tam
https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/13209-tablice-rejestracyjne-zmniejszone-ameryka%C5%84skie/&do=findComment&comment=253324

Anonymous - 2018-10-28, 17:20

Grzegorz Łódź napisał/a:

Mocnych argumentów do obrony N jak do tej pory nie znalazłem.
Masz wybór, nie dasz N ale okaże się, że trzeba było dać N - sprawa do starosty. Dasz N ale klient sie z tym nie zgadza to do sądu.
cezary - 2018-10-28, 19:56

Jarolud napisał/a:
nie dasz N ale okaże się, że trzeba było dać N - sprawa do starosty

a że starosta dał nieodpowiednie tablice
Cytat:
to do sądu.

:-P

blakop - 2018-10-28, 20:04

cezary napisał/a:
a że starosta dał nieodpowiednie tablice

Niby na jakiej podstawie tak twierdzisz?

cezary - 2018-10-28, 20:07

blakop napisał/a:
tak twierdzisz?

nie twierdzę, wiem dlaczego starosta takie wydaje, to odpowiedź dla największego pismaka, w jego stylu.