To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*

Sprawy organizacyjne - Co robi OSDS?

blakop - 2019-01-06, 10:56

Tak właśnie sobie uświadomiłem, że jak grubo ponad dekadę temu należałem w urzędzie do ZZ, to składka była co prawda kwotowa z tego co kojarzę, ale tak czy inaczej było to w moim przypadku w granicach 2%!!!
Oczywiście na korzyść takiej składki przemawiała forma pobierania - automatyczna, comiesięczna z pensji, bo tak jednorazowo na rok to niejeden by pewnie zwątpił i się szybko wypisał.

JuHas - 2019-01-08, 18:22

Podejrzewam, że u większości diagnostów składka miesięczna nie przekraczałaby 0,5 % .
Ja od kilku lat ustawiłem zlecenie w banku i też składka jest pobierana automatycznie. Jak się chce, to można :-P

ketiw38 - 2019-01-13, 10:40

Może nie jest to co robi OSDS, ale jestem diagnostą i chce się pochwalić swoją inicjatywą. https://osds.org.pl/?p=1541

Być może w przyszłości i OSDS przyjmie to wyzwanie?

biker100 - 2019-01-13, 14:48

Waldi ale zdjęcia z identyfikatora nie stawiaj koło puszki na datki.....

Dzieci nie podejdą 🤣🤣🤣🤣🤣

A tak na poważnie super!

Anonymous - 2019-01-22, 11:52

To mój pierwszy post na tym forum, czytam ten temat i w związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Co w cenie składki stowarzyszenie ma jeszcze do zaproponowania swoim członkom, poza materiałami zamieszczonymi na tym forum i okresowymi szkoleniami?
2. Chodzi mi o to, czy stowarzyszenie posiada jakieś biuro prawne?
3. Czy za pośrednictwem stowarzyszenia jest możliwość redagowania pism w postępowaniach sądowych, administracyjnych i sprawach przed innymi instytucjami publicznymi?
4. Czy stowarzyszenia zatrudnia jakiegoś adwokata bądź radcy prawnego? Jeśli tak, to jaki jest kontakt z tą osobą i w jakich godzinach?
5. Czy stowarzyszenie posiada osobę, która jest biegła w tematach technicznych dotyczących działalności stacji kontroli pojazdów. Jeśli tak, to jaki jest kontakt z tą osobą i w jakich godzinach?
6. Co należy rozumieć pod pojęciem zawartym w pkt. 7 d statutu, dotyczącym niesienia szeroko rozumianej pomocy socjalnej środowisku diagnostów?

Grzegorz Łódź - 2019-01-22, 12:13

rewers napisał/a:
To mój pierwszy post na tym forum

Dzień dobry! Witaj!

Anonymous - 2019-01-22, 12:52

Dziękuję za miłe przywitanie.
jan65 - 2019-01-22, 13:39

Rewers a z tymi pytaniami to Ty tak na poważnie ?? ?
ketiw38 - 2019-01-22, 13:45

rewers napisał/a:
1. Co w cenie składki stowarzyszenie ma jeszcze do zaproponowania swoim członkom, poza materiałami zamieszczonymi na tym forum i okresowymi szkoleniami?

Tak się zastanawiam jak Ci to napisać. Może pytaniem: Czy to jest mało?
Natomiast wszystko zależy od ilości członków, a co za tym idzie funduszami.

Postaram pobudzić twoją wyobraźnie co Może OSDS.
Przy 10 członków z budżetem 1800 zł - najlepiej zamknąć stowarzyszenie.

Przy 100 członkach budżetem 18 000 zł. No to już można podziałać w tym zakresie co ty piszesz zwłaszcza przy koszcie szkolenia 400 zł proponowanym przez inne instytucje.

Przy 1000 członków budżetem 180 000 zł To już można myśleć o biurze....

Przy 10 000 członów - nie będę pisał kwoty bo się rozmarzyłem co OSDS mógłby robić.
Natomiast składka miesięczna 15 zł to tak się zastanawiam czy jest to 0,5 % z pensji........ Natomiast wiem jedno jest na pewno bardzo niska.

rewers napisał/a:
2. Chodzi mi o to, czy stowarzyszenie posiada jakieś biuro prawne?

A jakie środki pieniężne posiadać należy żeby mieć "biuro prawne"
A jakie środki pieniężne trzeba mieć żeby prowadzić jakiekolwiek biuro?

rewers napisał/a:
3. Czy za pośrednictwem stowarzyszenia jest możliwość redagowania pism w postępowaniach sądowych, administracyjnych i sprawach przed innymi instytucjami publicznymi?

Tak - robimy to. Najlepszy przykład: https://osds.org.pl/?p=1508

rewers napisał/a:
4. Czy stowarzyszenia zatrudnia jakiegoś adwokata bądź radcy prawnego? Jeśli tak, to jaki jest kontakt z tą osobą i w jakich godzinach?

Ponowię pytanie jakie środki pieniężne są potrzebne aby zatrudniać taką osobę?
Natomiast jeżeli jesteś zainteresowany pomocą zwróć się na adres biuro@osds.org.pl
rewers napisał/a:
5. Czy stowarzyszenie posiada osobę, która jest biegła w tematach technicznych dotyczących działalności stacji kontroli pojazdów. Jeśli tak, to jaki jest kontakt z tą osobą i w jakich godzinach?

Nie wiem czy działalności SKP, natomiast uważam, że w Badaniach Technicznych tak. Odpowiedź jest też powyżej.
rewers napisał/a:
6. Co należy rozumieć pod pojęciem zawartym w pkt. 7 d statutu, dotyczącym niesienia szeroko rozumianej pomocy socjalnej środowisku diagnostów?

Jeżeli to jest dobry przykład - mamy członka OSDS, który jest zwolniony ze składek. Podobno z pustego i Salomon nie naleje.

Na koniec napiszę jedno: Masz kłopoty napisz biuro@osds.org.pl

markes30 - 2019-01-22, 14:40

rewers napisał/a:
To mój pierwszy post na tym forum, czytam ten temat i w związku z powyższym mam kilka pytań:

Witaj.
Jam mam do kolego rewers jedno pytanie:
Co kolega da od siebie (oprócz składki) wstępując do stowarzyszenia?

[ Dodano: 2019-01-22, 15:20 ]
rewers napisał/a:
Na przykład jeden z członków mojej bliskiej rodziny jest radcą prawnym, oczywiście jak się zgodzi to mógłby pomóc.

I to jest jakiś konkret. Załatw "zrabatowaną" stawkę za np. 1 opinie prawną w miesiącu do tego namów z 10 kolegów do wstąpienia w szeregi OSDS i będzie nas stać na wspólne ubezpieczenie w ramach składki a z ubezpieczenia na pomoc prawną. Wszystko rozbija się o ilość członków.
Do zarządu OSDS : Można rozesłać zapytanie o stawkę ubezpieczenia OC diagnosty + pomoc prawna? ( z opcją 100 - 200, 1000 członków)

aboz - 2019-01-22, 15:32

rewers, widzę, że masz nieco blade pojęcie o tym czym OSDS jest i dlaczego działa w oparciu li tylko o składki swoich członków. Choćby prowadzenie działalności gospodarczej wymaga zatrudnienia księgowej na etat, dużo więcej jest obciążeń formalno-prawnych i podatkowych. Jeśli zaczęlibyśmy współpracować na zasadzie sponsoringu z jakimkolwiek podmiotem z branży motoryzacyjnej, to zaraz zostalibyśmy posądzeni o lobbing na rzecz tego podmiotu. A OSDS ma być organizacją diagnostów dla diagnostów. Tu niezależność jest na tyle istotna, że nie ma miejsca na jakiekolwiek potknięcia wizerunkowe. A co robi OSDS? Działa. Bardzo mocno działa, żeby nikt diagnostom nie zrobił krzywdy. Efekty można było zauważyć w czasie procedowania zmiany PORD.
zbych1916 - 2019-01-22, 22:17

Gdyby nie jeden ,dosłownie jeden poseł ,to by już było pozamiatane ....
W obecnych czasach niestety nie liczy się ilość i jakość, trzeba być medialnym i to mocno medialnym, żeby osiągnąć sukces
P.s
Mimo wszystko uważam że robicie dobrą robotę i w niedługim czasie wyślę zgłoszenie

blakop - 2019-01-22, 23:12

A który to poseł był?
zbych1916 - 2019-01-23, 06:45

blakop napisał/a:
A który to poseł był?

Poseł Kaczyński

aboz - 2019-01-23, 07:28

zbych1916 napisał/a:
Gdyby nie jeden ,dosłownie jeden poseł ,to by już było pozamiatane ....
Jak widać nie wiesz jak sytuacja wyglądała w rzeczywistości. Kaczyński ma bardzo mocną pozycję w swoich szeregach, dlatego to on podjął decyzję o zdjęciu projektu z porządku obrad. Ale w czasie konsultacji i w kuluarach, wielu posłów PIS zaczęło mieć duże wątpliwości. Część z nich to wpływowi parlamentarzyści, ludzie z bliskiego otoczenia prezesa. Stąd taka nagła decyzja. Pomijam posłów opozycji, bo oni nie mieli nic do gadania, co widać niejednokrotnie w innych głosowaniach. Jak PIS chce coś wprowadzić, to wprowadzi. Tym razem było inaczej.