Media - Mała tablica rejestracyjna
Anonymous - 2018-10-31, 08:11
Rocka Rolla napisał/a: | Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić zwykłej ze znakami z pomniejszonej. | TR indywidualna nie może być taka ?
[ Dodano: 2018-10-31, 08:13 ]
blakop napisał/a: | a nie smętnymi dywagacjami, czy diagnosta to funkcjonariusz publiczny i czy ma się nazywać inspektor i nosić czapkę z daszkiem czy rogatywkę | Pitu pitu ... FP jest lepiej słyszalny , choćby ostatnia akcja policji .
[ Dodano: 2018-10-31, 08:26 ]
Grzegorz Łódź napisał/a: | A nie można tego jakoś ujednolicić, |
blakop napisał/a: |
I to jest temat, którym powinno zająć się ministerstwo na wniosek OSDS, |
Rocka Rolla - 2018-10-31, 08:39
Jarolud napisał/a: | TR indywidualna nie może być taka ? |
- wątpię aby rozporządzenie o rejestracji przewidywało takie indywidualne pomniejszone wynalazki.
Anonymous - 2018-10-31, 09:06
Wielkość liter na normalnej indywidualnej TR zgodna z rozporządzeniem, ale powtórzone z małej TR np E 413
[ Dodano: 2018-10-31, 09:09 ]
http://wptr.pl/dobazy/expind.php?w=E
Tablica pomniejszona jest dokładną kopią tablicy jednorzędowej jeśli chodzi o wysokość i dokładną kopią tablicy dwurzędowej jeśli chodzi o szerokość. Ma wymiary 305x114, a tablice normalne:
- 520 x 114 (jednorzędowe)
- 305 x 214 (dwurzędowe)
|
Rocka Rolla - 2018-10-31, 09:17
Może sobie tam być kopią, indywidualna kopia, dokładną kopią. Niestety, ale oprócz wymiarów jest jeszcze określony sposób dobierania wyróżników w zależności od rodzaju tablicy i coś mi się zdaję, że na indywidualnej wyróżnik województwa składa się z litery i cyfry, a na pomniejszonej tylko z litery. No tak, czy nie?
marek_1973 - 2018-10-31, 09:37
Tym sposobem ta niecodzienna sytuacja jest akurat paradoksalnie zgodna z lapsusem prawnym, który zafundował nam minister nowelizując rozporządzenie w sprawie tablic, a zapominając, że rozporządzenie w sprawie miejsca do ich umieszczenia z tyłu pojazdu zostało bez zmian.
[ Dodano: 2018-10-30, 23:02 ]
Po namyśle powiem więcej - W LITERALNYM BRZMIENIU - ten przepis jest skierowany w zasadzie tylko do kierowców które pomniejszone konstrukcyjnie miejsce mają z przodu, a z tyłu normalne. I dopóki nie zmienią się przepisy dotyczące warunków technicznych miejsca na tylną tablicę (wymiary minimalne) to tylko im przysługuje mniejsza tablica. Z tyłu musi być miejsce na normalną tablicę - jedno lud dwurzędową, ale nie pomniejszoną!
Wiem, że zamysł z pewnością był inny, ale na dzień dzisiejszy tak to wygląda.
Każdy inny tryb postępowania jest literalnym naruszeniem tego porządku prawnego.
|
Jeżeli byłoby tak jak piszesz to moje oświadczenie byłoby prawdziwe. Przed chwilą zmierzyłem wymiary miejsca w moim przednim zderzaku i mają wymiary 520x90 i są w takim razie zmniejszone względem wymiarów z Załącznika 5 tamtego rozporządzenia.
I w takim razie zgodnie z tym pismem "W przypadku stwierdzenia takiego faktu należy zatrzymać dowód rejestracyjny - stosownie do załącznika nr 5..." Czy diagnosta zatrzyma mi dowód rejestracyjny za to, że moje miejsce przeznaczone pod tylną tablicę rejestracyjną spełnia warunki tego załącznika?
Anonymous - 2018-10-31, 09:58
marek_1973 napisał/a: | 520x90 | To jest jakaś nakładka na zderzak ?
Diagnosta nie zatrzyma DR.
[ Dodano: 2018-10-31, 10:02 ]
Rocka Rolla napisał/a: | litery i cyfry | E4 jest ok http://wptr.pl/dobazy/expind.php?w=E
marek_1973 - 2018-10-31, 10:11
Jarolud napisał/a: | marek_1973 napisał/a:
520x90
To jest jakaś nakładka na zderzak ?
Diagnosta nie zatrzyma DR. |
Nie, to nie jest nakładka na zderzak. Jest to część zderzaka z delikatnym przetłoczeniem pod tablicę. Przetłoczenie ma szerokość 520 i wysokość 90 - tyle ile wysokość całego elementu. Tablica wystaje górą i dołem. Rozumiem oczywiście że zmieściłaby się duża i też by wystawała. Ale zgodnie z tym co napisał kolega blakop nie złożyłem fałszywego oświadczenia.
Rocka Rolla - 2018-10-31, 10:15
Jarolud napisał/a: | E4 jest ok |
- co Ty kuźwa zaś rzeźbisz?
blakop - 2018-10-31, 10:17
Nikt Ci nie zatrzyma DR. Przepis nie mówi o tym, że OBA miejsce na tablice mają być pomniejszone. A w związku z tym zawsze może być tak, że jedno z tych miejsc tylko będzie pomniejszone, a drugie normalne i w tym drugim miejscu niestety tablica mała może i będzie wyglądać dziwnie, ale tak musi być, gdyż powtarzam - nie ma możliwości, aby jedna tablica była taka, a druga inna.
W Niemczech (na których się wszak wzorujemy) są normalne tablice z czterema znakami i nikt nie mówi, że nie można. Jednocześnie na tej samej tablicy może być ich nawet 7-8.
Przykład z indywidualnymi bardzo dobrze to ilustruje.
Anonymous - 2018-10-31, 10:29
Rocka Rolla napisał/a: | - co Ty kuźwa zaś rzeźbisz? | Czy jest możliwa TR indywidualna E4 13 ?
Rocka Rolla - 2018-10-31, 10:35
Tak. Taka tablica jest możliwa. Lecz wyróżnik indywidualny powinien więcej znaków zawierać. Moment, sprawdzę.
I co dalej?
Anonymous - 2018-10-31, 10:36
marek_1973 napisał/a: | Ale zgodnie z tym co napisał kolega blakop nie złożyłem fałszywego oświadczenia. | Mimo wszystko zalecam ostrożność przy składaniu podpisu na tego typu oświadczeniach.
[ Dodano: 2018-10-31, 10:42 ]
Rocka Rolla napisał/a: | I co dalej? | Czy mogę wyrobić trzecią TR zgodną (literowo-cyfrowo ) z małą TR jako indywidualną o normalnych wymiarach? Na aucie masz przód mała TR tył auta duża TR - no przynajmniej na bagażniku.
[ Dodano: 2018-10-31, 10:49 ]
Rocka Rolla napisał/a: | Taka tablica jest możliwa |
Rocka Rolla napisał/a: | Lecz wyróżnik indywidualny powinien więcej znaków zawierać | Tak czy nie ?
Rocka Rolla - 2018-10-31, 10:50
Zamotałem się. Nie kapuję czy na pomniejszonej może być umieszczony wyróżnik powiatu?
[ Dodano: 2018-10-31, 10:53 ]
Jarolud napisał/a: | zy mogę wyrobić trzecią TR zgodną (literowo-cyfrowo ) z małą TR jako indywidualną o normalnych wymiarach? Na aucie masz przód mała TR tył auta duża TR - no przynajmniej na bagażniku.
|
- nasze przepisy takiej kombinacji nie przewidują. Jedyny zestaw kombinowany to zwyczajna prostokątna na przód i zwyczajna kwadratowa na tył.
Anonymous - 2018-10-31, 10:53
Rocka Rolla napisał/a: | Zamotałem się. Nie kapuję czy na pomniejszonej może być umieszczony wyróżnik powiatu? |
Przykład z fotki Chevroleta . Mała TR E413 Duża indywidualna trzecia E4 13 .
[ Dodano: 2018-10-31, 10:55 ]
Rocka Rolla napisał/a: | Jedyny zestaw kombinowany to zwyczajna prostokątna na przód i zwyczajna kwadratowa na tył. | Chcę sprawdzić czy jednak jest możliwa inna kombinacja.
Logen - 2018-10-31, 11:03
Szczerze powiedziawszy czytając wasze wiadomości dochodzę do całkowicie innych wniosków.
Skoro w jednym rozporządzeniu jest wyraźnie napisane jakie są wymagane wymiary pod miejsce na tylną rejestracje oraz jest informacja ŻE MIEJSCA POD PRZEDNIĄ REJESTRACJĘ NIE OKREŚLA SIĘ. To interpretując inne rozporządzenie gdzie piszą o zmniejszonym miejscu pod rejestrację moim skromnym zdaniem jasno chodzi o tylne miejsce na rejestracje, ponieważ tego pod przednią nikt nie określił. A skoro przepisy jasno nie mówią jakie powinno być miejsce pod przednią rejestracje to nie mając punktu odniesienia nie można powiedzieć że to akurat jest mniejsze...
|
|
|