Media - Pobieranie podwójnej opłaty nie ma uzasadnienia
ketiw38 - 2016-12-17, 09:50 Temat postu: Pobieranie podwójnej opłaty nie ma uzasadnienia http://prawo.gazetaprawna...y-samochod.html
kowal - 2016-12-17, 17:35
Cytat: | – W tej sytuacji powiększenie opłaty ma jedynie funkcję karną – mówi prof. Ryszard Stefański z Uczelni Łazarskiego. I przypomina, że już teraz zgodnie z art. 95a kodeksu wykroczeń za jazdę samochodem nieposiadającym ważnych badań technicznych grozi grzywna w wysokości do 500 zł. | i proszę mi pokazać policjanta który tak ukarał kierowcę bo jeszcze o tym nie słyszałem ..
ketiw38 - 2016-12-18, 09:00
Bo właśnie nikt tego nie nagłaśnia, ale i też nie ma takich akcji, czy też wytycznych.
kowal - 2016-12-18, 09:59
ketiw38 napisał/a: | ma takich akcji | teraz jest akcja -sprawdzamy światła i jakoś jeżdżąc 40 km codziennie nie widziałem patrolu który by to czynił .To może teraz ogłośmy akcję - Jeździsz bez badania technicznego - ostrzegamy bo może to cię kosztować 500 zł i nagłośnić tak jak teraz we wszystkich mediach o światłach .
DARIO64 - 2016-12-18, 12:06
kowal napisał/a: | proszę mi pokazać policjanta który tak ukarał kierowcę |
Policja ma też prawo wezwać lawetę , a taki przypadek w przypadku ważności badań technicznych ,to tak jak zobaczyć yeti.
Laweta(koszty dla właściciela pojazdu) również byłaby najlepszym lekarstwem na drastycznie zły stan techniczny .
Tak naprawdę są środki do zdyscyplinowania właścicieli pojazdów, tylko nie wykorzystywane przez organy kontroli ruchu drogowego.
blakop - 2016-12-18, 14:30
Bo się na końcu okaże, że z właściciela i tak nie da się ściągnąć i Policja zostanie z kosztem.
DARIO64 - 2016-12-18, 17:14
Przy braku OC jakoś takich dylematów nie ma , a kwota o wiele wyższa .
aboz - 2016-12-19, 07:30
Od początku mówiłem, że zobowiązanie OKRD do wykonania pewnych czynności i odpowiedni mandat, mogą być batem na kierowców, którzy mają w głębokim poważaniu BT. Ktoś, komu zależy mieć pojazd z powrotem zapłaci wszystko i to szybko. A przypomnę tylko, że procedura odzyskania pojazdu przewiduje wydanie tegoż wyłącznie po potwierdzeniu zapłaty mandatu, parkingu i lawety. Pozostali? No cóż, może to jest droga na zezłomowanie badziewia, które porusza się po drogach bez badań.
|
|
|